Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Betonmaró, betoncsiszoló-polírozó, Padlóeltávolítók, Szemcseszóró, ipari porelszívó,

Betoncsiszoló

Rengeteg kérdés vetődhet fel, ha beton hatású vagy beton padlóra vágyunk, ugyanis nem mindegy milyen felületet szeretnénk csiszolásnak kitenni. Tehát elsősorban mérjük fel az alap padlózatot, ha eredetileg is beton talapzat lett készítve akkor lehet, hogy szerencsésen megússzuk kiegészítő folyamatok nélkül. Előfordulhat, hogy egyenetlen a régi padló, lyukacsos, porózus és nem lehet szépen és hatékonyan dolgozni rajta, mert netalántán a rajta lévő réteg felszedésekor sérült. Ekkor több megoldás is szóba jöhet, ilyen például a betonkeményítés, ami főként a porózusságot hivatott megszüntetni. Nagy általánosságban nátrium-szilikát segítségével könnyedén meg lehet keményíteni a legfelső réteget, ezt a módszert már régebben is előszeretettel alkalmazták beton csiszolása előtt. Molekulái méretéből adódóan kapcsolatba lépnek a betonrészecskékkel, így egységes homogén felület jön létre, ami tárcsás csiszológép által már szépen lesimítható. Napjainkban divatba jött egy hasonló anyag, a lítium-szilikát, amely felvitele során nem alkot csapadékot, szépen a betonba ivódik. A legszebb eredményt az ezzel kezelt felületeken lehet elérni betoncsiszoló segítségével.

 

Betoncsiszolás száraz vagy nedves felületen  Betoncsiszoló felújításhoz

 

Száraz vagy nedves csiszolás?

Az előkészített padlózatot rengeteg féle módon lehet felcsiszoltatni annak tekintetében, hogy milyen összetételű a beton és milyen fényességű felületet szeretnénk végeredményül kapni. A legtöbb esetben a száraz beton csiszolása ajánlott, hiszen a nedvesítés több hátránnyal jár. Ilyen hátrány nedves csiszolás esetén, hogy folyadékkal nem minden sarok vagy zug érhető el teljes mértékben. Felvetődik a kérdés, hogy ha száraz a felület az egész folyamat alatt, akkor nagy mértékű betonpor fog képződni és szállni a légtérben. Erre azzal a megoldással álltak elő a gyártók, hogy a betoncsiszoló beépített porszívóval rendelkezzen, így a folyamat során a rendszer teljesen zárt és magába gyűjti a keletkezett szennyeződéseket. A száraz csiszolás abból a szempontból is előnyösebb, hogy a munkaidő egészen egyszerűen a géphasználat idejére redukálódik, azaz a padlózat egyből használhatóvá válik utána. Repedésektől, lyukaktól mentesen, egyenletes felülettel még a tisztítása is jóval egyszerűbbé válik majd.

 

Új padló vagy a beton csiszolása?

A padlózat felújítása sosem egyszerű folyamat és igen költséges lehet, pláne ha az előző padlót még fel kell szedni és kezelni a felületet, mielőtt az új réteg rákerülne. Erre léteznek alternatív megoldások, ha nem vagyunk megelégedve a jelenlegi beton színével vagy állagával, mint például a dekorbeton használata. Ez az aljzatkiegyenlítőhöz hasonló, önterülő anyag, ami nem csak a felület felszínét szépíti meg, de nagyon praktikus ha nincs több centiméternyi helyünk fölfelé betonozni, hiszen ez mindössze pár milliméter vastag. Azonban azzal a ténnyel fontos számolni, hogy a betonréteg szilárdulási ideje hozzávetőlegesen egy hónap, ami jelentősen lelassíthatja a munkálatokat. Ugyanez igaz az impregnáló rétegekre is, amit az előkészített padlózatra visznek fel annak érdekében, hogy megszűnjön a porózussága, ellenállóbb legyen a szennyeződésekkel szemben és egyszerűbb legyen takarítani, azonban ez is hosszú száradási idővel rendelkezik. Abban az esetben, ha az eredeti beton talapzatot szeretnénk meghagyni mind színében, mind formájában, elegendő a beton csiszolása ahhoz, hogy szép és egyenletes felszínt kapjunk. Természetesen itt is elég nagy befolyásoló tényező a töltőanyag összetétele, ugyanis minél több cementet tartalmaz a keverék, annál keményebbre szilárduló betont kapunk. Ennek a jelzése úgy néz ki, hogy ’Cszám’, és minél magasabb ez a számérték, annál jobb minőségű a keverék, illetve annál bizonyosabban mondható, hogy szép végeredményt kapunk a betoncsiszoló gép által (C25 környékén már igencsak jó végeredményt kaphatunk). Arra mindenképpen figyeljünk oda, hogy legyen elegendő áramellátás, mert ha a tárcsás csiszológép mellett egyszerre több nagyobb ipari gép van egy hálózatra kötve, az lehet nem fogja bírni a terhelést.

 

Beton csiszolása során figyeljünk oda a megfelelő áramellátásra

 

Betoncsiszolási részfolyamatok és módok

Ha betoncsiszoló bevetése mellett döntünk, akkor a meglévő padlózat állapotától függően tudjuk megbecsülni a kivitelezési időt és költségeket. Ennek oka, hogy számos részfolyamatot tartalmaz a végleges padló kialakítása, ami legfőképpen a betonkeverék összetevőitől függ. Gyenge minőségű beton a már fentebb említett módon, betonkeményítő használatával javítható és végsősoron csiszolható. Előfordulhat, hogy régi és kopott a felület, amely kissé lelakott összhatást nyújt, de ettől könnyedén megszabadulhatunk egy kis csiszolással és polírozással. Több fázisból áll a folyamat, először jön a durva felületre alkalmazott maratás, ami centiket is képes leszedni. Ezt követően jön a csiszolási fázis, amely során a tárcsás csiszológép eltávolítja a cementtejet és kisimítja a felületet, amely ezt követően egyenletes, de még matt felszínű lesz. Az esetleges hibák kijavítása is ekkor történik, kavicsok eshetnek ki az alapanyagból, ezért egy cementmasszával egységessé kell tenni. Ezt követően válnak láthatóvá a töltőanyagban jelen lévő kavicsok, jön egy finomabb betoncsiszoló fázis, így egyre simább lesz a felület. Végezetül, ha fényes padlóra vágyunk, következik egy befejező polírozási fázis, amely végeztével szinte tükröződő betonpadlózatot kapunk. Erre jöhet még egy réteg impregnálószer, ami beivódik a szerkezetbe és egy lakkszerű védőbevonatot képez rajta. Amennyiben hasonló padlózatot szeretnénk és lehetőségünk van mi magunk kiválasztani az alapanyagot, figyeljünk annak színére, ugyanis ez a végeredményben látszódni fog.

 

Felülettípusok kezelése

Annak ellenére, hogy név szerint betoncsiszoló gép a szerkezet neve, nem kizárólag erre használható. Sokszor előfordul, hogy az előző padlózat eltávolításával hátramarad ragasztó-, gyanta- vagy lakkréteg, amelyet oldószerekkel sem lehet lekapargatni a felszínről. Alkalmanként a padló festése is előfordul, még a betoné is, amely később lepattogzik, de nem válik le teljesen és csúnya összképet kelt. Ezekben az esetekben is az egyik legjobb megoldás a tárcsás csiszológép bevetése, hiszen gond nélkül távolítja el ezeket a lerakódásokat, sima és egyenletes felszínt hagyva maga után. Felület kiegyenlítésre is kiválóan alkalmas, hogy megfelelően fel lehessen rá vinni a burkolatot vagy egyéb bevonószereket. Ár szempontjából egyrészt a már említett betonkeményítő alkalmazásának szükségessége a befolyásoló, másrészt az elérni kívánt fényesség. Porózus, alacsonyabb minőségű beton esetén betoncsiszoló gép nem alkalmazható, előtte betonkeményítő kezelésen kell átesnie a felületnek, ami plusz költség. Megfelelő keménységű betonnál ez nem jelenthet felmerülő problémát. Fényesség tekintetében minél mattabb a felület, annál olcsóbb a kivitelezés, hiszen kevesebb energiát és időt vesz igénybe, és nem szükséges polírozásnak alávetni sem. A nagy fényű, jól tükröződő felületet a részfolyamatok ismétlésével lehet elérni, tehát a tárcsás csiszológép után polírozás, majd csiszolás, újra polírozás és így tovább. Ezeket a nagy fényességgel bíró felületeket legtöbbször üzemek és gyárak esetén rendelik meg, ugyanis képesek visszatükrözni a megvilágítást, ezzel csökkentve az energiaszámlát.

 

Betoncsiszolás után jöhet a polírozás

 

Szerencsére napjainkban már nem kizárólag csak a fényezéssel lehet variálni, hanem akár színezést is kérhetünk beton padlófelületünkre. Ebben az esetben is ugyanúgy kiélhetjük kreativitásunkat, mint a ház többi részén, ha azt szeretnénk, hogy összhangban legyen mondjuk a falak színével. A kínálat egyre csak bővül, ne féljünk különleges kívánságokat kérni a kivitelezőtől. A fényesre csiszolt padló azonban megfelelő törődést is igényel, hiszen a polírozás is kopik idővel, így célszerű a megfelelő eszközökkel nekiállni takarítani, hogy minél tovább megőrizzük a padló tükörfényét. Nem kell nagyon extra dolgokra gondolni, mint a viaszozás és hasonló bevonatokkal való kezelés, azonban nagyobb helyiségekben, mint a gyárak, napi szinten kell felmosni az állandó kosz és por miatt. A betoncsiszoló gép által kezelt padló nedves felmosása kifejezetten jó hatással van a fényes padlózatra, tekintettel arra milyen gyakran kap erősebb terhelést. A kézi felmosás ekkora területen szinte egyáltalán nem releváns és nem is kifejezetten ajánlott, ugyanis ehhez is megfelelő szakértelem kell, hogy ne legyen karcos az ép felület. Ezért sokkal inkább javasolt a takarítógépek alkalmazása, hiszen gyorsan és hatékonyan lehet velük megtisztítani viszonylag nagy felületet is. Ezekhez a gépekhez optimális alkatrészeket válasszunk rongyok és kefék tekintetében, hogy ténylegesen takarítsanak, de ne károsítsák a beton fényezését. Ugyanez vonatkozik a tisztítószerekre és vegyszerekre is, kompatibilisnek kell lenniük csiszolt betonfelületekkel, nehogy felmarják a betoncsiszoló által frissen kezelt felületet. Egy kis odafigyelés és gondosan megválasztott eszközhasználat mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy a tükörfényesre csiszolt betonpadló költséghatékonyan, hosszú időn át megőrizze ragyogását.

Ha kérdése van termékeinkkel kapcsolatban, keressen minket bátran elérhetőségeinken!

 

Kapcsolatfelvétel