Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Glettszóró Gépek

Rendezés:

Glettszóró gépek

Házépítéskor vagy lakásfelújítás esetén szinte kötelező elem a falak festése, amelyhez megfelelő alapot kell biztosítani. Ahogyan vakolással szilárdítják a falak külső- és belső részét, hogy egységesebbé váljon, úgy az egyenetlenségeket is megfelelően ki kell egyenlíteni festés előtt nem mással, mint gletteléssel. A vakolat megszáradását követően vihetők fel a különféle glettanyagok, akár kézzel (kisebb felületeken), de nagyobb volumenű munkáknál leginkább glettszóró gép segítsége által.
 

glettelőgép használatával szebb és tisztább a munkavégzés

A kézi gletteléssel szemben gépi gletteléssel szebb és tisztább a munkavégzés

 

Profi glettelőgép nagyszabású projektekhez

A glettszóró gép megjelenése előtt természetesen csak a kézi megoldás létezett, amikor is a kézzel kikevert glett gipsz és víz keverékét vitték fel a falakra különböző segédeszközökkel. A spakli az egyik legelterjedtebb ezek közül az eszközök közül, sok háztartásban megtalálható és a mai napig kiválóan alkalmas kisebb lyukak és egyenetlenségek kijavítására. A habarcs gyorsan szárad, ezért egyszerre csak kis felületre lehet felvinni és egységesen eloszlatni, ebből kifolyólag a végeredménnyel is több utómunka keletkezik. Ezen felül a viszonylag tagoltabb felületeket is inkább kézi megoldással szokták glettelni. Azonban a nagyobb és egységesebb falak esetében sokkal egyszerűbb és gyorsabb egy glettelőgép használata. A glettszóró gép hatékonyságának köszönhetően a munkavégzés ideje töredékére csökkenhet, sokkal szebben és egyenletesebben felvihető a habarcs, így kevesebb időt kell utómunkára szánni csiszolással. Napjainkra számos glettelőgép kapható, kisebb-nagyobb variációkban, eltérő tömlőhosszal és bővítésekkel, valamint az is lényeges, hogy milyen glettanyagot kell a falra dolgozni vele, ezért a glettelőgép árak is ezek függvényében változhatnak. Mivel ez egy időigényes és odafigyelést igénylő munka, nagyon lényeges, hogy a gépek kifogástalanul működjenek és maradéktalanul kiszolgálják használóját. Körülbelül 100 m2 az a területi nagyság, amelynél a kézi glettelés már nem mondható gazdaságosnak, sokkal inkább érdemes glettszóró gép segítségét igénybe venni. A minőségi szárazépítési munkák egyik legfontosabb alapkövetelménye, hogy a glettelést követően a felület megfelelően sima és egyenletes legyen a további munkálatok megkezdéséhez. Festés után ugyanis minden aprónak tűnő hiba szembetűnően kirajzolódik majd, ha nincs alatta megfelelően eldolgozva a habarcs.

 

Glettelés előkészületei, kivitelezése

Glettelés megkezdése előtt le kell takarni minden olyan tárgyat, csövet, ablakkeretet, amely érintett lehet a munkálatok során. Ez azért lényeges, hogy megóvjuk a szálló portól, lecseppenő festéktől vagy a rászóródó glettanyagtól, amelyet száradás után nagyon nehéz lekaparni. A takarófólia és a maszkolószalag felhelyezését követően a fal tisztítása a következő fontos folyamat, meg kell szabadítani a portól, esetleg tapétától. A tapétát bevizezve 10-20 perc után le lehet kaparni egy egyszerű spaknival. Leomló vakolat kezelése esetén el kell távolítani az összes törmeléket, ameddig a fal engedi, majd ezt követően alaposan le kell tisztítani a kezelendő felületet. A nagyobb, látványosabb lyukakat először kézzel kell kijavítani. A részfolyamatok között mindig meg kell várni, hogy a falra felvitt nedvesség és víz megszáradjon, vagy éppen a rá felvitt glett. Tulajdonképpen a glettelés folyamata megegyezik a vakolatszórással, csak annak inkább egy finomabb módja. Ezt követően nagyjából érdemes kiszámolni mennyi glettanyag szükséges adott falfelülethez, hogy ne legyen túl sok a maradék, ami végül a kukába kerül. A glettelőgép is akkor működik a legoptimálisabban, ha a megfelelő minőségű és arányú habarcsanyag van beletöltve, amit aztán egyenletesen el lehet oszlatni vele. Minél homogénebb a felvitt glettanyag, annál kevesebb csiszolást és utómunkát igényel, ami láthatóan profi végeredményt kínál majd. A szórás következtében az apróbb lyukak is légmentesen kitölthetők, míg a hagyományos kézi módszernél ez nem garantálható. A glettszóróval kezelt felület erősen karcmentes és fertőtlenítő hatású bevonatot képez.

glettszóró géppel szebben és gyorsabban vihethük fel a glettelő anyagot, mint kézzel

Glettelőgéppel gyorsabban és hatékonyabban vihetjük fel a glettanyagot, mint kézzel

 

Repedésre hajlamos, nagyobb igénybevételű felületek megerősítéséhez glettháló beágyazása ajánlott, mind a fizikai, mind pedig a környezeti hatások ellen. Az üvegszövet háló a leggyakrabban alkalmazott háló, amelyet a glettelőgép által felvitt rétegbe simítanak, amely megfelelő rugalmasságának és szakítószilárdságának köszönhetően ellenállóvá teszi a vakolatot. A gépi szórásra alkalmas anyagok általában különböznek a hagyományos gipszes habarcsoktól. A glettelőgép tartályába töltött glettanyag levegőn szárad, valamint egyaránt szórható betonszerkezetekre, vakolt felületekre és beltéri gipszkartonra is. Száradást követően felülete könnyen kezelhető, csiszolható, tapétázható és festhető. Glettelés és festés között szokás még úgynevezett mélyalapozást végezni annak érdekében, hogy tényleg tökéletes legyen a végeredmény. A mélyalapozás számos előnnyel rendelkezik, mint például szabályozza a nedvszívó képességet mind a vakolat, mind pedig a festék esetében. A habarcs kevesebb festéket vesz fel, így a festék egyenletesen és foltmentesen tud megszáradni. Továbbá erős kötést hoz létre a habarcs és a festékréteg között és jobb tapadást biztosít. Csiszolni különböző mértékben kell, attól függően, hogy tapéta vagy pedig festékréteg kerül a falra, majd ezt követően ismét portalanítani kell a falat, ez után következhetnek a festési munkálatok, ami igazán profi munkát fog eredményezni. Sok órányi munka megspórolható, ha a glettelést követően közvetlenül nedves szivaccsal elsimítják a falat, így szinte egyáltalán nem lesz szükség csiszolásra. A keletkező foltok és maradékok feltakarítását célszerű azonnal elvégezni, mert száradás után tovább tart felszedni és eltávolítani a habarcsot.

 

Modern gépi megoldások

Manapság a legtöbb építőipari munkafolyamatnál a gépesítés hatalmas előnyt jelent, növeli a hatékonyságot és csökkenti a munkába vetett időt. Éppen ezért válik egyre elterjedtebbé a festékszóró- és glettszóró gép használata, amivel nagy felületeken is szépen és egyenletesen lehet dolgozni. A betölteni kívánt glettanyag általában zsákos, de egyre gyakoribb a vödrös kiszerelés is. Az előbbit vízbe adagolva kézzel vagy keverőgéppel (a biztos homogenitásért) kell krémes állagúra és csomómentesre keverni, majd a glettelőgép tartályába helyezni. A kész glettelőmassza előre bekevert, így nem lehet elrontani az arányokat, valamint fő kritériuma az időmegtakarítás, hiszen csak át kell tölteni az anyagot a vödörből a tartályba. Részleges felhasználása esetén a vödröt légmentesen vissza kell zárni, hogy másnap zökkenőmentesen folytatódhasson a munka. A glettszóró gép további nagy előnye a kézi felvitellel szemben, hogy sokkal tisztább a munkavégzés maga, nincs szükség egyéb szerszámra, így nem kell utána az eszközöket, koszos vödröket tisztogatni. Ezen túl a nagy teljesítményű glettelőgép által napi több száz (vagy akár ezer) négyzetméternyi falat lehet bevonni, minimális felesleg keletkezésével. A felület száradását követően, már egyből a következő nap újra megismételhető ez a folyamat, így a munka gyorsan halad. Emellett a gépi festékszóró is hasonló tulajdonságokkal bír, költséghatékony, egyenletes munkát végez és nincs költségtöbblet. A glettelőgép árak a felhasználás milyenségétől is függnek, lényeges előtte tisztázni milyen mértékű igénybevételhez és milyen gyakori használat mellett lenne szükség a munkagépre.

 

glettszórógép árak profi kivitelezéshez

A modern multifunkciós gépek elvégzik a munka nehezét, méghozzá hibátlan eredménnyel

 

A gépi glettelés pont az a ritka eset, amikor a gyors munka és a minőségi eredmény kéz a kézben járnak. A fejlett technológiai berendezések teszik lehetővé, hogy a századik négyzetméter is pont olyan egységes legyen, mint az első. Mi ügyelünk a minőségre, ezért számos kiváló glettszóró gép eladó webáruházunkban, melyekkel igyekszünk megfelelni ügyfeleink modern igényeinek.