Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Betonszállítás hatékonyan

Betonszállítás hatékonyan
Az építkezések elengedhetetlen alapanyaga a transzportbeton, hiszen nagy mennyiségben nem egyszerű és nem is hatékony a helyszínen keverni a betont. A jó minőségű, homogén kötőanyagot azonban az adott helyszínre el is kell juttatni, amiben a betonszállítás nyújthat segítséget.

 

Betonfajták a különböző szükségletekhez


Az előre bekevert beton előnye, hogy egyrészt nagy mennyiségben kerül egyszerre előállításra, másrészt ténylegesen eldolgozott, homogén masszát eredményez. Azonban a betonszállítás előtt annak fajtáját, összetételét és mennyiségét a megrendelőnek kell tudnia, hiszen a különböző építkezési munkálatokhoz eltérő minőség kellhet. Nem elhanyagolható szempont a beton konzisztenciája, vagyis az, hogy mennyire folyékony, ugyanis az adott helyre juttatáshoz a betonpumpa is elengedhetetlen lesz. A konzisztenciát „F”-el jelölik, általában hat osztályba sorolhatók:

  • F1: földnedves beton, a legsűrűbb változat mind közül, betonszállítás szempontjából ez a legkedvezőbb állapotú, mert akár billenőplatós szállítókocsival is transzportálhatók.
  • F2: szintén sűrű, de valamivel már képlékenyebb beton, általános szállítási módja mixerkocsival vagy pumixszal történik.
  • F3: képlékenynek mondható, de még nem folyékony beton, hasonlóan transzportálható az F2-es betonhoz, illetve betonpumpa segítségével már konkrétan az adott helyre juttatható.
  • F4: kifejezetten folyékony beton, az F5 és F6 változattal közel állnak egymáshoz, önterülő fajták.

Betonszállítás során a beton eredeti folyékonyságának megtartása szinte elsőszámú szempont, hiszen ha már a tartálykocsiban elkezdene megkötni, vagy az alapanyagok elkezdenének szétválni, használhatatlanná válna egy idő után.

Betonszállítás időhézag nélkül


A hatékony betonozást gondos tervezés előzi meg, ami nem csak az alapanyagok kiválasztásában és meghatározásában merül ki, hanem az idő menedzselése is éppolyan meghatározó. A minőségi követelmények mellett érdemes egy kis figyelmet fordítani a transzportbeton szállításának gördülékeny megszervezésére, hogy ne okozzon kiesést a szállítóautóra való várakozás. Érdemes úgy kivitelezni, hogy a gyártás és a felhasználás között csak a beton konzisztenciájának megőrzésével kelljen foglalkozni, a beton helyszínre érkezését követően pedig minél rövidebb idő alatt bedolgozni azt. A betonrétegek szétterítését követően pedig érkezhet is a következő adag, így a kivitelezés pénzben és időben is hatékonyabban valósulhat meg. Lássuk mit tehetünk még annak érdekében, hogy minél kevesebbet időzzön a készbeton a tartálykocsiban a betonszállítás során.

  • A betonozni kívánt helyszínen érdemes kijelölni egy területet, ahová a mixerkocsi állhat pláne, ha betonpumpálással van egybekötve. Így a megközelítés egyszerűbbé válik, nem lesz idő közbeni fennakadás sem parkolási problémák miatt.
  • Evidensnek tűnhet, de az építési terület pontos címének megadása, beleértve az esetlegesen akadályozó tényezőket, vagy a hely megtalálását segítő tereptárgyakat, épületeket.
  • Speciális építkezési területek alkalmával esetenként szükség lehet behajtási/bejárási engedélyre, ennek beszerzése pedig a megrendelő feladata, ne felejtsük el időben beszerezni és átadni.

  betonszállítás
A magasban történő betonozás is problémamentes folyamat a megfelelő szállító- és szivattyúzó kocsikkal

Szakszerű betonszállítás célzott rakodással


Földnedves betonon kívül a képlékenyebb fajták szállítása és rakodása igen egyszerűen és hatékonyan kivitelezhető pumpával ellátott szállítókocsik segítségével. A különböző hosszúságú csatlakoztatható csövek által a transzportálást követően a beton közvetlenül a célhelyre juttatható, mindezt egészen minimális mennyiségű anyagmegmaradással. Ha nem túl kedvező az építkezési terület a nagy gépek megközelítése szempontjából, akkor egy hosszabb gémmel felszerelt szállítókocsival messzebb is meg lehet állni és átszivattyúzni a kötőanyagot. Természetesen a betonpumpálással nem csak vízszintes távolságok hidalhatók át, hanem függőlegesen is épp olyan hatékonyan juttatja fel a betont. Instabil talajréteg esetén is kiváló megoldás lehet a betonszállítás és rakodás ezen formája, mert távolabb is meg lehet állni vele, mégis gyorsan képes átpumpálni a szükséges mennyiséget. Szűk helyeken, lakott területeken is ezt a tulajdonságát aknázzák ki, emellett gyors és hatékony megoldás. Szállítás közben pedig folyamatosan keveri, mozgásban tartja a betont, hogy ne veszítsen konzisztenciájából.

Betonozással és szállításaival kapcsolatos kérdéseivel forduljon hozzánk, ha gyors és szakszerű szolgáltatást szeretne!
 
 

Tartalomhoz tartozó címkék: betonpumpa