Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kézi polisztirolvágó röviden, tömören

Turbosol Kft.
2018. 10. 24. 11:00:00

A szigetelőanyagként alkalmazott polisztirol nagyon gyakori formája a hőtartásnak az üveggyapot mellett, nem mellesleg dekorációs alapanyagként is népszerű. Könnyedén beszerezhető, szilárd, de kis tömegű, ezért szeretik sokan és formálása nem igényel bonyolultabb szerszámokat egy kézi polisztirolvágó használatánál. Számos néven illetik ezt a kis kreatív szerszámot, de talán a legszebb magyar kifejezés rá a forrószálas habvágó.

Sokan vágnak bele – szó szerint – a táblák hidegen történő megmunkálásába akár forgácsológéppel vagy különböző fűrészekkel, ami nem vezet jó eredményre. A levágott részek, megmaradó élek egyenetlenek lesznek, könnyen törnek és a lehulló apró darabkák környezetszennyező mivolta sem elhanyagolható szempont. Egy felmelegített fémélű, kézi polisztirolvágó azonban könnyedén veszi az akadályokat, gyerekjáték vele a szeletelés és a formára vágás. Nem csak a táblák méretezése megy vele gyorsan, de a különböző formák kimetszése is, például térbetűk készítése esetén. Az épületszigetelésnél gyakran életre hívott polisztirol vágó alapvetően kétféle kivitelben érhető el. A mechanikus működtetésű hungarocell vágó megbízható társ a hőszigetelő táblák formára vágásánál. Kézi és kézi polisztirol között is van különbség. Lássuk!

kézi polisztirolvágó szerszám

MINICUT vagy HANDYCUT kézi polisztirol vágó?

A két modell a megmunkálás során elérhető vágási hőmérsékletben, a vágás méretében és az eszköz súlyában tér el egymástól. Az egykezes kézi polisztirolvágó amellett, hogy hatékony megoldást nyújt a hőszigetelő táblák (pl. nikecell) megmunkálása során, könnyű kezelése gyors és pontos vágást tesz lehetővé, tiszta éleket biztosít a vastagabb alapanyagok esetén is. Hatékony segédeszközök, rendkívül mobilisek, vágási vastagságuk igényekhez mérten megválasztható. Természetesen a vastagabb és sűrűbb felületekben lassabban halad a penge, az a legjobb, ha hagyjuk „magától” haladni az eszközt, és nem erőltetjük a húzását. A folyamat közben ráolvadó műanyagot még forró állapotában letörölhetjük vagy lehúzhatjuk például egy darab kartonpapírral, hogy megmaradjon a magas hőteljesítménye munka közben. Emellett ne lepődjünk meg, ha használat közben megcsapja az orrunkat a sztiropor jellegzetes illata. Figyeljünk rá, hogy a vágási folyamatokat jól szellőző és szellőztethető helyiségben végezzük, mert a nagy mennyiségben felszabaduló füst egészségre ártalmas lehet.

A habtáblákat eltérő megnevezéssel illetik, de konkretizáljuk mi mit jelent a köznyelvben: A polisztirol egy hőre lágyuló műanyag, ezért könnyen alakítható. Habosításával és formára alakításával jön létre az expandált vagy extrudált polisztirol, amit mi hungarocellként ismerünk, de a nikecell és a sztiropor is szerepel elnevezései között. Az expandált polisztirol puhább, könnyebben benyomható, míg az extrudált fajtája keményebb és tömörebb, ezért jóval drágábban kapható. Az extrudált polisztirol általában színmegkülönböztetést kap, anyagsűrűségéből kifolyólag lassabban is formálható a hagyományos hungarocellel szemben. Gyakran alkalmazzák építőiparban a felettébb jó hőszigetelő tulajdonságának köszönhetően, de például hűtőtáskák és dobozok esetében is előszeretettel használják. Ebből kifolyólag mindenféle kisebb házimunkát kivitelezhetünk egy kézi polisztirolvágó segítségével, például egymagunk is megoldhatjuk a kutyaház szigetelését télire. Kreatív vénával megáldott kezűek nem csak darabolásra, de akár gravírozásra is használhatják, így különböző hobbik és művészeti alkotások hűséges társa lehet. Modellezéshez és diorámák készítéséhez mi sem egyszerűbb megoldás, mint hungarocellből megalkotni a szimplább dolgokat. A forró penge úgy szalad át a hungarocellen, mint kés a vajon.

 

 

Méretbeli különbségek


Mindkét kézi polisztirol vágó esetében a hungarocell lapok vágási mérete a megadott méretig terjedhet, például a POWERCUT 200 kézi polisztirolvágó esetén a nevében is megtalálható, hogy maximum 200 mm vastagságot képes átvágni. Kisebb a mozgástér, mint az asztalai polisztirol vágó esetében, viszont könnyű kezelhetőségük és súlyuk miatt rendkívüli rugalmasságot kölcsönöznek a használónak. Jól veszi az akadályokat, apró szeleteket éppolyan egyszerűen tud vágni, mint nagyobb tömböket hasítani.

hő alapú polisztirol vágó

 

Vágási jellegzetességek


Amennyiben a hőszigetelésre váró felület formatervezése megköveteli, úgy az íves vágás sem jelent gondot. A kézivezérlés révén könnyű a manőverezés, így Ön precíz munkát adhat ki kezei közül minden körülmény között. A vágópenge másodpercek alatt felmelegszik és már kész is a darabolásra, azonban érdemes körülbelül negyedóránként szünetet tartani és egy percre pihentetni a további használatot megelőzően. A szakaszos működtetésnek köszönhetően a pengének lesz ideje lehűlni, ami meghosszabbítja az eszköz élettartamát. A szünetek alkalmával, miután lehűlt a penge, érdemes letörölni róla az olvadt műanyagot, hogy gond nélkül haladhasson tovább a munka. A vágókés jellemzően merev és erős, nem hajlik el könnyen, sok éven át kiszolgálja tulajdonosát. Működésének tulajdonságával kapcsolatban vágásról beszélünk, valójában pedig a kézi polisztirolvágó forró fémszál sokkal inkább elpárologtatja az útjába eső anyagot.

A vágási mélység is segíthet eldönteni, milyen kézi polisztirol vágóra is van szüksége.

 

Pehelysúlyú polisztirol vágó


Néhány kilogrammos tömegével igazán kézre áll. Ráadásul küldeményként is a legkedvezőbb kategóriába esnek. Nem csak súlyuk, de használatuk is végtelenül egyszerű, bármelyik kézi megoldást választjuk. 

 

pénztárcabarát szigetelő anyag
Nem csak pénztárcabarát, de környezetcentrikus is

 

A pontos vágás, pontos illesztést eredményez, ezért tartsuk mindig merőlegesen a vágópengét a polisztirol lapra, különben félig-meddig fognak csak passzolni egymáshoz a darabok, amelyek maximum csiszolással egyengethetők ki. A hungarocell lapok tökéletes passzolása révén tökéletes hőmegtartó képességet érhet el. Esetleg egy fém vonalzó és egy fém tartó a polisztirolvágó letámasztására nagy segítség lehet a folyamat során.

 

Ha szeretne többet megtudni kézi polisztirol vágóinkról, keressen fel minket!

 

Kapcsolat

Tartalomhoz tartozó címkék: polisztirol vágó